Splinter nye børnesange på vej: Smag for Leg

På min personlige-blog mortenmosgaard.dk har jeg forfattet en lang beskrivelse af det projekt jeg for tiden er igang med som jeg ikke syntes i skal snydes for når det nu er børnesange 🙂 God fornøjelse:

Jeg i fuld gang med at klippe, klistre og mixe optagelser af de sange jeg de seneste par uger har skrevet til projektet Smag for Leg som jeg tidligere har omtalt her på bloggen. I denne blog vil jeg fortælle lidt mere om de tanker jeg har gjort mig om projektet.

Lyt til “Grøntsagsgymnastik” mens du læser:

Hvad er Smag for leg:
I alt sin enkelthed går Smag for Leg ud på at skabe undervisnings og legemateriale til børnehaver som kan inspirere børn, forældre og pædagoger til et sundere forhold til bevægelse og den mad de spiser. Projektet bliver skabt i DGI Østjylland regi af to talentfulde instruktører / sundhed og ernæringsstuderende, Stine og Ditte, som har været en fornøjelse at arbejde sammen med so-far.

Hvad laver jeg:
Min opgave i alt dette er at skrive sange der kan være med til at få denne mission til at lykkedes. Konkret skal der skrives tema sange om forskellige emner, laves splinter nye sanglege og skrives remser. En af de store udfordringer i dette projekt, er at vi har gået meget op i sangene skal kunne bruges til noget. Derfor gør jeg rigtig meget ud af at begrænse mig harmonisk, ligge sangene i et stemmeleje der er til at synge for de fleste (dog uden at overdrive) og skrive sangene så simple at de kan laves uden den medfølgende. Håbet er at legene bliver en del af hverdagen i institutionerne både ved fællessamlinger, eller ved at inspirere børnene til at digte videre på sangene.

Inspireret af børns spontansang:
For første gang i min børnesangskriver-komponist karriere har jeg i nogle af sangene taget decideret udgangspunkt i hvordan et barn ville skabe sangen, inspireret af tankerne omkring barnets egen spontane sang. Det kan f.eks. høres i introen til “Nu skal vi lave suppe”, som er inspireret af noget forskningsmateriale jeg har fået lov til at se, optaget af blandt andet Leif Falk og Jytte Rahbæk Schmidt tilbage i 70’erne. I optagelsen går en pige rundt i en lege-sal med hulahop ringe og råber “Hvem vil ha’ en ring”, når ringene er delt ud løber børnene rundt i en cirkel og leger med deres ringe. Jeg kom til at tænke på at når man kalder til samling har man måske ofte en ringeklokke eller lignende, man kan gå rundt og lave signal med, hvorfor ikke indkalde til leg – og gøre en del af legen til et kald? “Hvem vil lave suppe” render man rundt og synger imens man slår på en gryde man måske lige fandt i sandet, som gjorde man blev inspireret til at gå igang med musikken.

Rå lyd og ærlighed:
Som inspiration til mig selv i processen, har jeg valgt at sætte en ramme der forenkler den musiske side en hel del. Jeg har før lagt meget vægt på at alt skal spilles live, rigtige musikere spiller sammen. Det giver en helt særlig effekt, men det er svært når man ikke kender børnenes reaktioner, der syntes jeg det er vigtigt at give plads til at så meget som muligt kan ændres når sangen er indspillet, så vi kan nå at mærke efter om vi er på det rette spor. Jeg har selv skab grundlaget for sangene på optagelserne, spiller selv caron, kasse, shaker, lidt guitar og hvad jeg ellers finder på at bruge som fundament – og stort set alt ud over det har været Jens Varmløses opgave. Til det havde han 3 dage, hvor han troppede op i mit studie med guitarer, bas, harmonika, banjo, mandolin, guitarlele, melodika og meget andet. Derfor er optagelserne blevet meget skrabede, med en rå og meget folk inspireret tone, ingen trommesæt eller store guitarforstærkere, nej alt er optaget på hovedsageligt akustiske instrumenter på meget få kanaler i mit lille studie i Tryggelev. Musikken er ikke mixet færdig endnu, og jeg syntes allerede nu at valget har været med til at disse sange har fået deres helt eget liv og ikke mindst deres helt egen lyd. Musikken er i den grad blevet autentisk, og lugter langt væk af to musikere der har haft en fest i studiet med alt for mange instrumenter (som musik i børnehaven “burde” være). Selvom lyden skifter forholdsvis meget, er der stadig en gennemgående sound som er meget rå og meget ærlig, som var det spillet på akustiske instrumenter lige foran eller sammen med børnene. Musik handler om glæde, og glade musikanter kaster sig hovedkuls ud i at spille musikken med den glæde og entusiasme som i min verden ofte kaster fejl af sig, og med alt det pæne musik der bliver sendt ud i verden – er det vidst på tide der bliver sendt en rigtig beskidt børneplade med masser af glæde og autenticitet ud i æteren, og jeg syntes vi er rigtig godt på vej!

Hvad sker der nu?
Næste trin i processen er at få klippet, indspillet og mixet færdig til deadline 8. november. Derefter vender jeg tilbage med mere information om hvor projektet er havnet, og hvordan man kan komme i nærheden af det flotte materiale Stine og Ditte har fået skabt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *